Tuesday, 6 December 2011

Jadikan buah-buahan sebagai snek

Assalamualaikum...

Hye semua...petang ni rasa cam nak menaip pulak..huhu..lame tak update. Sejak akhir-akhir ni memang malas je nak buat entry baru, entah la kenapa kan...tapi BW tetap rajin je. Petang-petang camni memang ngantuk je mata ni. Kalau tak BW confirm tido je lah keja nye. Tak boleh la tido je kan, tak baik untuk kesihatan.

Tapi kan serba salah pulak bile BW and komen blog orang, bile orang tu balas kunjungan, datang blog kite, tengok-tengok tak de entry baru pun, entry yang ada tu dia dah komen pun, camane dia nak komen lagi kan. Tapi ada je yang rajin masih tinggalkan komen kat entry yang sama buat kali kedua. Terima kasih la pada yang rajin tu..sayang korang..hehe...

Ok la, duk merapu je dari tadi. Tajuk kat atas tu, sape pernah baca or dengar..?? Haa..tu kan ayat iklan Kementerian Kesihatan dalam surat kabar Metro or Berita Harian (tak ingat dah). Kempen amalan pemakanan sihat. Jom sama-sama kita sahut seruan kempen ni. Tak rugi pun tau. Dulu muda-muda (sekarang tak de la tua sangat ye) aku tak pikir sangat pun nak amalkan pemakanan sihat ni. Bantai je la makan ape pun kan. Tapi sejak aku pregnant je, dan mengalami masalah anemia (kurang darah), terus je ada kesedaran untuk menjaga pemakanan. Penting tau menjaga apa yang kita makan dan cara pengambilan makanan tu.

Salah satu amalan pemakanan sihat ialah dengan menjadikan buah-buahan sebagai snek. Tau tak maksud snek tu. Maksudnya waktu antara masa makan yang utama iaitu breakfirst, lunch, dan dinner, kita mesti nak makan sesuatu kan. Contohnya kita makan biskut (apa-apa jenis biskut la), kerepek, makanan ringan, kuih muih dan sebagainya. Makanan macam ni biasanya banyak mengandungi gula, garam, dan bahan perasa tambahan. Kalau kita makan sebagai snek, dah berapa banyak gula, garam dan bahan perasa lain yang kita ambil dalam sehari bila dicampur dengan makanan yang kita makan pada waktu breakfirst, lunch, and dinner.

google image
So, apa kata kalau kita lapar pada waktu antara lunch dengan dinner tu, kita makan buah-buahan yang bermacam-macam jenis. Ikut kesukaan korang la kan. Buah-buahan kan semulajadi, tak de bahan perasa, kalau nak beli tu pilih yang fresh, segar-bugar, baru sedap. Buah-buahan dapat membekalkan vitamin C, membantu penyerapan ion dalam badan, membantu penghadaman, tak kan menggemukkan, dan banyak lagi la kebaikannya.

Macam aku, suka sangat makan jambu batu. Mesti nak ada je jambu batu dalam peti ais tu. Lagipun jambu batu senang simpan, tahan lama sikit la, tak cepat buruk, yang penting kaya dengan vitamin C. Betik pun suka jugak, tapi mesti cari yang masak segar, terus makan, tak boleh simpan lame, nanti dah tak sedap kan. Aku mesti makan jambu batu tu sebelum makan lunch, dan selepasnya. Kalau petang sikit lapar lagi, makan jambu batu lagi. Tak payah makan dengan asam boi pun, makan camtu je dah sedap. Tu aku amalkan sejak ada masalah anemia sebab pregnant. Sekarang dah tak anemia lagi, tapi masih nak makan jambu batu jugak. Lagipun senang nak dapat jambu batu tu, jual tepi jalan dekat-dekat tempat tinggal aku ni, segar dari ladang dia.

Ok la, nak stop dulu...jangan lupa amalkan pemakanan sihat ye, sama-sama menjaga kesihatan, mencegah lebih baik dari mengubati.....>__<


~Wassalam~

5 comments:

Lai Qma said...

yup..stuju sgt..buah2an mmg byk kbaikan n khasiatnyerr..lai p0n suke mkn jambu.. :)

Pondok Usang said...

mestila bnyk khasiatnya..

Miss Purple Ungu said...

pun suka mkn jambu batu...
sama la kita update psl kesihatan hari ni hehehe :)

teratak hati said...

sedap kan jambu batu..
yela miss purple same la kite..

MyKhalish said...

alamakkk....lm xmkn buah2.. xleh jd nih..