Wednesday, 31 July 2013

Krunchy Florentine *sticky post*

STICKY POST SAMPAI BILA TAK SURE..HEHE..FOR NEW STORY BOLEH SCROLL BAWAH YE..^__^





Assalamualaikum...
Pernah makan tak kuih/biskut ni? Kalau yang pernah makan Krunchy karamel almond yang memang dah glemer seluruh malaysia tu kan, haa...ni la dia kuih nya. Di beri nama lain sebab yang ni buat sendiri. Yang Krunchy karamel almond tu memang dah dijenamakan untuk produk diorang. Aku pun tak pernah makan..hehe.. Tapi pernah makan yang lain, ada orang buat dan jual kat kawasan tempat tinggal aku ni.
Sebab sedap sangat kuih ni, tu yang teringin nak buat. Bila dah pandai buat tu mula la terpikir nak jual kan. Sebelum ni dah buka tempahan di FB. Sekarang nak buka tempahan kat blog la pulak. Boleh oder untuk makan bila2 masa je. Boleh oder untuk jamuan, kenduri, doorgift, dan untuk Aidilfitri nanti.
Nak tester? Boleh je!!! Nak bagi tester kepada 100 orang dulu setakat ni. 100 orang pertama yang email. Sila email ke suterasyifa@gmail.com, tajuk 'nak tester/ nak oder' , sertakan detail nama,alamat,no.phone. Jangan bagi detail kat kotak komen ye sebab komen terus publish automatik tak de check2 dah..hehe..
Harga RM18 sebotol, beli dua botol RM35, belum include postage ye.
Kuih krunchy ni memang sangat krunchy, sedap, dan kudapan yang berkhasiat. Yela dari makan snek yang tak berkhasiat tu kan, baik makan krunchy florentine ni, sebab badam memang bagus, ada kuaci biji labu dan kuaci biji matahari lagi. Semua berkhasiat kan.
Ok la jangan lupa cepat2 email ke:  suterasyifa@gmail.com untuk tester atau oder ye. Tester terhad kepada 100 orang pertama!!!
Wassalam..^^
Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, 28 June 2013

Bengkel 2u-1nita *episod 2

Assalamualaikum...

* gambar masa bengkel tak banyak..letak je la gambar hakim makan durian crepe tu..^^

Sambungan kisah bengkel 2u-1nita. Hari pertama, Sabtu,15 Jun 2013. Sampai di UTM Skudai jam 9.15 dah. Daftar sepatutnya jam 9 pagi. Tapi rupanya ramai lagi yang lambat dari aku. Bengkel pun start lambat sebab tunggu orang ramai dulu. Lebih kurang jam 10 lebih baru start. Penceramah/cikgu nya En. Noorizam shah, seorang yang memang dah lama terlibat dengan bisneas online. Tapi aku pun tak kenal dia sebelum ni...huhu..

Nama pun bengkel kan, sebab tu diadakan di makmal komputer, setiap orang ada komputer sendiri dengan akses internet. Sebab en. Noorizam akan tunjuk step by step camane nak buat website dengan 1nita dengan domain .my, juga dibantu oleh fesi2 lain. Memang sangat praktikal la, terus buat domain dan terus masuk produk kita dalam tu. Terus boleh tengok produk kita dah dimarketkan kat 1nita.my tu.

Korang boleh tengok kat www.1nita.my untuk tahu lebih lanjut. Boleh juga ke website ni terus - www.anggunsolehahshop.my . 1nita ni dibuat untuk menjadi platform kepada usahawan wanita online memasarkan produk mereka di satu tempat. Contohnya lebih kurang macam mudah.my la. Contoh yang nyata macam shopping compleks tu kan, banyak kedai2 dalam shopping compleks tu..kira shopping compleks tu cam platform untuk pekedai2 tu menjual barangan diorang. Ok faham tak kawan2?? hehe...

Hari pertama berakhir hampir jam 6 petang. Lagi satu yang best kat situ ialah makanannya. Makan percuma jugak, 3 kali, pagi jam 10.30-11, tengahari jam 1-2, dan petang jam 3.30-4.00. Makanan best2 pulak tu menunya. Kat atas tu gambar nasi ayam penyet..menu lunch hari kedua. Memang sedap!!! Lagi satu makan mee teow kantonis katanya, menu minum pagi, dengan kusyuknya aku makan..aku yang hujung sekali tu tau..tudung purple tu..^^

Balik tu tunggu encik apis amek, dah dekat pukul 7 baru diorang sampai, adik ipar pun ikut sebab tolong pegangkan Hakim. Aku masuk dalam kereta sengih2 kat Hakim, dia pun sengih2 tengok aku, pastu terus cam nak nangis gaya nak mintak susu. Terus la susukan Hakim, lama pulak dia menyusu tak nak lepas..huhu..kesian pulak tengok Hakim masa tu. Sampai rumah dah 10 malam, sebab singgah makan lagi. Siap mandi terus tidur je, esok nak kena bangun awal lagi, gerak awal lagi.

Ok la sambung lagi next entry ye..

Wassalam..^^

Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, 21 June 2013

Bengkel 2u-1nita, 15-17 Jun 2013

Assalamualaikum...

* gambar hakim menangis tu tak de kaitan dengan tajuk..saje je nak letak...^^

Alhamdulillah..tak sangka dapat jugak menghadiri bengkel 2u-1nita yang dianjurkan oleh MyNIC dengan kerjasama kementerian sains,teknologi dan inovasi (MOSTI). Bengkel berlangsung selama 3 hari, 15-17 Jun,sabtu-isnin.

Flashback>>

Camane boleh tau pasal bengkel ni? Alkisahnya, aku kan berbisnes online, jadi ada la dapat maklumat kat group fb pasal Program Get Malaysia Bisness online (GMBO). GMBO tu under SKM tak silap, suruhanjaya koperasi malaysia. Baget 2013 ada peruntukan rm50 juta untuk bagi pada usahawan online terutamanya wanita. Kira baget tu diletak under SKM la. Dipanggil Geran 1k, setiap pemohon akan dapat rm1000, bukan pinjaman ye..dapat free camtu je. Nak tahu lebih lanjut pergi kat link ni >> http://www.getmalaysianbisnessonline.my

Kalau tak kuar link tu,maknanya salah taip la tu..korang search je la GMBO kat google ye. Antara syarat untuk memohon perlu ada pendaftaran syarikat kat SSM, dan perlu ada website domain .com.my atau .my

Aku pun pegi la daftar syarikat. Tapi masa tu pakai nama suami je, letak sekali bisness online kat dalam description perniagaan tu. Pastu buat website kat GMBO. Domain .com.my rm23 je setahun. Pastu nak mohon geran tu la, tapi tengok2 borangnya cam confius sebab syarikat nama suami, kena letak pemohon nama suami, nanti susah dapat tau kalau lelaki yang mohon sebab keutamaan kepada wanita.

So aku masa tu dah kecewa la, bukan senang nak daftar kat SSM tu,jauh kat j.bahru sana. Masa daftar yang suami tu kebetulan SSM ada datang Sg. Sayong dekat ngan tempat aku ni. So ingat masa tu dah tak dapat mohon la. Pikir mesti geran tu dah abis. Masa tu dah lama dah, sebelum pilihan raya lagi.

Pastu tak berapa lama lepas pilihan raya tu, aku dapat email dari MyNIC berhad. Jemput daftar untuk bengkel bisness online 1nita. Diorang email aku sebab aku buat domain dengan GMBO tu la. So aku pun daftar la cepat2. Lepas tu tanya suami, dia cakap nak pegi camane nanti, hakim tak de orang jaga, tiga hari pulak tu. Masa tu dah kecewa lagi sekali la..huhu...

Hakim kan masih breastfeeding. Dia tak pernah duk ngan orang lain. Tak pernah berpisah lama2 ngan umi dia ni. Dia nak pun dengan atok dia, makcik dia je, tu pun tak pernah la tinggal lama2 sebab kalau dia nak tido memang dia kena mengempeng dulu..huhu... Sabtu semua orang keja, isnin pun keja. Mak su dia pun sekolah, dah masuk tingkatan 6. Takkan suami nak ikut sekali jagakan hakim kat luar..dia lagi banyak keja.

Masa tu daftar dalam bulan 5. So lama lagi la tarikh bengkel tu. Lupakan kejap pasal tu. Bila dah dekat tarikhnya,dapat email tentang pendaftaran aku dah diterima. Tapi diorang bagitau nak call untuk maklumkan status. Tak de dapat call pun. Aku pun call la hari jumaat tu. Tanya sekali boleh ke bawak anak. Diorang cakap nanti susah nak belajar kalau bawak anak. Nak kena ada orang jaga kat luar la. So masa tu tak tau la nak pegi ke tak nak. Pikir2 kalau tak pergi rugi sangat. Dah la percuma je bengkel tu.

Esoknya..hari sabtu..aku bangun pukul 6 lebih. Mandi, solat, ion baju. Encik apis tak bangun2 pun lagi. Hakim pun lena je lagi. Aku ingat cam dah tak jadi pegi la ni. Sebab tempatnya jauh la jugak, dalam sejam jugak nak sampai. Aku pun buka laptop konon2 nak buat kerja. Encik apis dah bangun. Dia siap mandi tu dia tanya nak pergi ke. Aku dah buat muka la sebab nak pegi pun cam dah lambat. Pastu dia tengok aku cam nak nangis. Dia pun terus la cakap 'jom la kalau nak pegi.'

Aku pun terus la siap2. Hakim pun dah celik, terus angkat dia tak.mandikan pun terus masuk kereta. Sebelum tu dah siapkan susu dia sebotol kecik. Sebenarnya aku dah start bagi dia FM, sebab klinik kesihatan tu la bising sangat hakim tak cukup berat, sampai diorang bagi bantuan susu pulak kat hakim, susu yang mahal pulak tu..susu Predisure. Tapi aku bagi hakim pakai botol berstraw, bukan botol susu. Dia tak berapa minum pun..minum sikit, lebih banyak buang je..huhu..

ok la to be continue..dah panjang sangat ni..haha..^__^

wassalam^^

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, 19 June 2013

Hakim pun pergi jemputan tau..

Assalamualaikum...

Cuti sekolah dah habis kan. Selama dua minggu cuti sekolah tu, memang meriah la hujung minggu dengan majlis kenduri kahwin. Kawan-kawan masa belajar UiTM dulu pun ada la 2-3 orang yang kawen time tu. Tapi tak dapat pergi sebab jauh2, ada sorang tu kat terengganu..huhu..ucapan tahniah je la di fb.

Hari ahad yang last cuti sekolah tu, ada jemputan majlis perkahwinan anak sedara mak mertua. Kiranya yang kawin tu sepupu suami aku la. Kat muar, kampung mak mertua, dua jam lebih jugak perjalanan dari bandar tenggara.

Hakim memang suka kalau dapat berjalan. Tapi bila lama sangat duduk dalam kereta mula la dia tak tentu hala. Kereta pulak penuh 3 orang duduk belakang, jadi bila dia nak menyusu dan tido tak berapa selesa. Biasa kalau balik kampung pahang tu memang baringkan dia bila dia dah tido. Tapi penat2 pun bila sampai je dia ceria pulak. Makan pun banyak pulak kat kenduri tu..dah makan nasi minyak.banyak, dapat jajan pun bukan main.lagi dia makan..tengok la gambar dia makan jajan sambil berjoget dengar karoke tu..huhu..^__^

Wassalam..

Published with Blogger-droid v2.0.10