Tuesday, 24 January 2012

Detik kelahiran Muhammad Syafiq Hakim Bin Muhammad Hafiz

Assalamualaikum...

I'm coming back..!!hehe...lamenye meninggalkan blog kesayangan ni tak berupdate. Dah habis berpantang 44 hari, betul-betul pantang ni sampai update blog pun kena pantang. Sebenarnye ada jugak jenguk-jenguk blog ni tapi nak update tu tak sempat pulak. New mom la katakan..Hrmmm..so aku nak share la kisah detik-detik melahirkan Muhammad Syafiq Hakim bin Muhammad Hafiz.

9 Disember 2011
Bangun nak solat subuh, masuk toilet dulu, tengok-tengok ada air jernih keluar, hahhh..air mentuban ke ni..
airnye keluar sikit-sikit, biase orang lain keluar banyak terus pastu sakit, aku ni pulak tak sakit-sakit...
mak mertua cakap tak yah pegi hospital lagi sebab tak sakit lagi..aku dah risau sangat ni...
tapi kan malamnye sempat aku ajak encik apis pegi makan prosperity burger mcD

10 Disember 2011
Air mentuban masih keluar sikit-sikit, tapi tak de rasa sakit pun...
encik apis pegi kerja cam biase pagi tu...tapi aku dah risau sangat, banyak kali la aku sms dia..
tengahari kitorang decide tuk pegi je hospital, bawak semua barang-barang keperluan yang dah prepare awal2 dalam beg.
lebih kurang sejam setengah sampai kat hospital Pakar Puteri JB.
masa kat tempat parking tu ada satu pasangan ni sama2 sampai ngan kitorang, isteri dia dah sakit2 nak bersalin, sampai mak guard tu bagi dia kerusi roda.
kitorang naik lif pun sama ngan pasangan tu, isteri dia dah gigil2 tangan tahan sakit.
sampai tingkat 3, bahagian wad bersalin, mak guard tu terus bawak pasangan tu ke labour room.
Aku dan apis pulak pegi kat kaunter, tunjuk kad, cakap dah keluar air mentuban.
Nurse tu pun call orang labour room, diorang suruh masuk labour room 1.
Masa nak masuk LR 1 tu nampak la suami pasangan yang tadi tu keluar dari LR 3.
Lebih kurang 4.00 p.m., kat labour room 1 tu nurse tu cek kontraksi, pastu suruh suami daftar wad.
Kontraksi ada sikit2 je, jalan baru 1.5cm, dia amek sample air mentuban tu, pastu dia call doktor Noor Aini.
Doktor cakap kena induce sebab dah 2 hari air mentuban keluar.
Nurse tu pun suruh pindah labour room 4, masa tu pukul 5 lebih.
Dia cakap doktor suruh induce ikut bawah dulu, tengok camane, kirenya tak induce yang betul2 tu la.
Pastu dia suruh rehat sejam, lepas sejam dia bagi makan, pastu cek kontraksi lagi.
Nurse tu tanya 'tak de rasa sakit ke?', aku cakap tak de, dia cakap 'kontraksi ada, tapi awak tak rasa sakitnye'
Tak lame lepas tu aku cam ada rase sakit sikit2, mase tu lebih kurang pukul 6.30 p.m.
Masih menunggu bersama encik apis kat labour room 4 tu,
dapat dengar nurse2 semua tengah sibuk ada orang dah nak bersalin kat LR 2.
Doktor Noor Aini masuk, ayat pertama dia 'kenapa dah 2 hari keluar air baru nak datang?'
Aku senyum je, encik apis cakap 'tak de rasa sakit, tu tak datang lagi', doktor pun geleng kepala dengar..
Pastu doktor cek jalan, rupenye dia terus pecahkan air mentuban, dia cakap baby dah berak dalam perut, airnye dah hijau sikit.
Dia cakap jalan dah 3cm, pastu dia cakap kena bersalin jugak malam tu kalau tak pagi esoknye kena operate.
Aku dah takut pulak dengar, doa supaya dapat bersalin normal dengan selamat.
Nurse datang suruh tukar baju, pastu pindah LR 2, orang yang kat LR 2 tu tadi dah selamat bersalin.
Pukul 8.00 p.m., kat LR 2, nurse pasang mesin kontraksi, pastu pasang tiub yang masuk air kat tangan tu.
Aku dah rasa makin sakit dari yang tadi..mule la aku pegang tangan encik apis..
Nurse tengok mesin kontraksi tu, dia cakap cepat pulak kontraksinye naik, maknenye aku dh makin sakit.
Nurse tu suruh aku sedut gas Antenox (campuran gas nitron oksida dan oksigen), sedut bile rasa sakit.
Memang tiap kali sakit je aku sedut gas tu,sambil pegang tangan encik apis kuat2.
Gas tu memang boleh mengurangkan rasa sakit, tapi sebenarnya masih sakit, cuma tumpuan dialihkan pada pernafasan masa sedut gas tu, lagi satu jadi macam khayal je, kalau sedut lebih2 boleh tetidur terus.
Tengah sakit2 tu, dengar kat LR 3 pasangan yang sama2 sampai tadi dah selamat bersalin, lebih kurang jam 11 lebih.
Aku dah tak berapa sedar dah keadaan sekeliling, rasa cam baru sekejap je, rupenye dari hari sabtu dah masuk hari ahad dah..

11 Disember 2011
Encik apis cakap last nurse cek 6 cm, tak lama dia dah suruh try push.
Mula2 salah je aku push, try lagi baru betul, push pun kena betul caranya..first time kan...
Masa push dah tak pakai gas tu, sebab nak push kan kena rasa sakit..
Dah keluar kepala baby sikit, doktor pun siap2 la nak sambut.
Tapi dia pesan dah keluar kepala nanti dia suruh stop push sebab nak sedut air dalam mulut baby.
Lepas stop tu, tunggu sakit, baru push lagi sekali terus keluar, dengar la jeritan pertama baby ku..
1.32 a.m, selamat melahirkan Muhammad Syafiq Hakim bin Muhammad Hafiz, 3.05 kg.
Diorang letak baby atas perut, tanya encik apis nak amek gambar tak, apis pun terus la amek kamera..
Pastu baru cuci dan diazankan oleh encik apis..
Alhamdulillah...lega sangat masa tu..selamat semuanya...
Terima kasih kepada semua yang mendoakan dan memberi sokongan...
Aku sepatutnya dah boleh discharge tengahari tu, tapi hakim kena tahan nursery, tunggu keputusan ujian sebab dah berak dalam perut.

Jom tengok gambar pulak...>__<


saat kelahiran muhammad syafiq hakim


hari pertama, kat hospital

dah balik rumah, hari keempat
Ok la, dah penat nak menyiapkan entry ni..thanks sudi membaca..

p/s: mungkinkah selepas ni entry2 aku semua mengenai hakim je..?tak boleh jugak kan camtu..^^

~Wassalam~

10 comments:

Miss Purple Ungu said...

comeynya baby hakim...
btw, tahniah ye utk salina n encik apis ;)

Arra Ahmad said...

comelnya..:)
tapi..ish..pasal apa akak dah kuar air ketuban tu tak pi hosp..bahaya tau..

AMELY ATHIYA AFANDI said...

lembik dan longlai kaki saya baca entri akak ni hehe

teratak hati said...

@miss purple ungu,terima kasih
@arra ahmad,ayat nurse n doktor camtu la..hehe..
@amely athita afandi,kenape?takut ke..pengalaman yang akan dilalui setiap wanita..

msredcheesecake said...

akak pon penah induce, tapi lambat sgt bukanya. bila doc kata nk kena operate, terus akak gi jejalan nak bagi buka cepat. tanak operate nye pasal...

msredcheesecake said...

jom layan tag... kalau larat .. hhee

http://msredcheesecake.blogspot.com/2012/02/jawapan-jujur-dari-saya.html

IntaNBerliaN said...

Alhamdulillah.. semuanya selamat.. haa tu la, biasanya kalau pecah air ketuban.. xperlu tunggu sakit.. kene terus g hospital.. :-) tp biasalah kan.. 1st time.. mana nak tau kan..

Pondok Usang said...

tahniahh..

Eera Shera said...

tahniah akak..sebelum ni asik dtg sini je nk tau kbr akk..dah lama update rupanye haha..

best bce pengalaman akk ni..comelnye baby..comel sgt!!

maszull said...

assalamualaikum salina...comel nyer hakim masa kecik2...:)