Saturday, 1 June 2013

Percubaan pertama buat pavlova

Assalamualaikum...
Lamanya tak update!!! Huhu..banyak sebenarnya yang nak diceritakan kat blog ni. Tapi bile dah banyak terkumpul akibatnya terus tak update la..tak tau nak mula kat mana kan..^^
Semalam try buat pavlova. Tengok resepi macam senang sangat la. Resepi tengok kat blog Citarasa Rinduan. Tak perasan kena panaskan oven satu jam. Pastu oven pulak cam buat hal. Time bakar tu tengok lampu atas bawah tu tak nyala pun. Jadinya lama la nak masak meringue (entah betul tak eja  ni) tu. Pastu dah last2 tu atas dah garing sikit, tengah dan bawah lembut lagi, so pakai la api bawah je. Tengok2 dah hangus pulak kat tapak dia..hahaha...^_^
Pastu dah biarkan sejuk sikit, boleh la letak whipping cream, then hias dengan buah-buahan. Entah rasa apa la meringue nya tu. Simpan dalam peti ais semalaman.
Pagi esok nya makan, ermmm...boleh la. Tapi tak sama dengan yang beli dengan kak Efah yang aku pernah cerita sebelum ni kan. Texture nya memang lain la kot..kalau masuk masterchef dah kena tendang keluar..haha..^_^
Tak pe la..lain kali boleh cuba lagi. Practice make perfect kan..^^
Gambar Hakim tu saja nak selit..mana tau ada yang rindu kat Hakim kan..hehe..^^

Wassalam...

Published with Blogger-droid v2.0.10

5 comments:

Mya said...

nampak sedap! mya teringin nak buat hehe.. btw jum join segment mya:))

http://sweettedy.blogspot.com.au/2013/06/segment-winter-blogwalking-by-mya.html

Hanih Borhan said...

Salam...

Wow, nampak sedap lah!!! Suka Pavlova!

Ok lah tu Kak, saya ni tak reti masak, tau makan je, hahaha... ;p

Chic Na said...

sedapnya terliur sudah. dah lama plan ngn adik nk buat pavlova tp tak terbuat lg. hihi..

ieda immi said...

x per ... janji dah cuba buat kann .. sedap atau tidak belakang kira .. lepas nie leh improve ! ;)

Deq's Qienz said...

wahh rajinnya dia buat..sy pon ada oreder gan kwn juga..arini katanya nk bg..hehee