Tuesday, 23 August 2011

rindunya masakan umi :(

Assalamualaikum...

time2 pose ni macam2 nak makan kan...tapi bile pikir2 nak masak ape je, mesti terpikir masakan umiku...macam la tak penah duk jauh selama ni...dari sekolah menengah, belajar kat u, sampai keja kontrak kat putrajaya, memang dah biase ramadhan duk jauh dari kampung, dapat berbuke kat kampung pun kalau balik 2-3 hari je...mase tu tk de la kesah sangat kot...

tapi entah kenapa la bile dah kawin ni lagi terasa lak rindunye masakan umi kat kampung...awal ramadhan aritu je dapat berbuke 2 hari kat kampung...pastu bile nak masak tuk berbuke je mule la pikir nak masak ape la hari ni...baru rasa camane la umi hari2 pikir nak masak ape...tu la rutin seorang isteri dan ibu kan...bile try masak macam umi masak mesti tak same, jadi tu jadi la, tapi orang kata air tangan kan lain2...

ni puding roti resepi dari umi aku..try masak semalam...
sedap jugak...hehe...

bile dah nak dekat raye ni teringat lak rendang umi...makan ngan lemang abah...raye ni tak dapat la rase sebab balik kampung lambat sikit, raye kat kampung suami dulu, mesti nanti balik dah tak de rendang ngan lemang...tk pe la nak buat camane kan...

abahku sibuk membakar lemang, ni mase aidiladha 2008

sedapnye rendang ayam umi...ni pun mase aidiladha 2008
bersyukur la masih boleh beraya dengan family suami, masih ade keluarga untuk beraya...camane la org lain yang dah tk de mak ayah, tak de keluarga untuk beraya, anak2 yatim yang beraya sesama diorang kat rumah anak yatim je...lagi sedih kan...

hargai lah ape yang kite ade sementara masih berkesempatan...^_^

1 comment:

MissF said...

nsb baik sy blm kawen. leh ry ngn family puas2.. hehe