Monday, 29 August 2011

sedih meninggalkan ramadhan..:( , gembira menyambut syawal..:)

Assalamualaikum...

hari ni dh hari last ramadhan...
InsyaAllah esok raya...esok dh 1 syawal...
'yeay..yeay...esok raya...esok raya...!!'
haha..camtu la kalau mase kecik2 dulu kan...
suke sangat bile dh hari last pose tu...
tau nak raya je...ye la time tu memang meriah kan...
kalau balik kampung jumpe sepupu2 semua...

sedih bile ramadhan dah nak tinggalkan kite...
dapat tak teruskan amalan2 sunat yg dibuat mase ramadhan ni...
cam solat terawih tu tk de la kan kt bulan2 lain...
cam mengaji al-qur'an tu ke...
memang patut diteruskan...
tapi start je malam nanti syaitan dh mule bebas...
kelebihan ramadhan semua dh tak de...
InsyaAllah kalau kite dah dapat didik nafsu kite mase ramadhan ni,
lepas ramadhan ni pun kite dah boleh lawan semua hasutan syaitan tu...

Sedih meninggalkan ramadhan...
gembira menyambut syawal...
kite kan memang patut bergembira menyambut kehadiran syawal...
1 syawal tanda kemenangan kite berjuang dibulan ramadhan...
berjuang berpuase, melawan nafsu...menambah amal ibadah...
jadi patut lah untuk kite bergembira menyambut syawal kan...
syawal untuk orang2 yang berjaya berjuang sepanjang ramadhan...
so, kalau ade yg tak pose tu, tak yah lah beria sangat nak beraya...
(ade je sesetengah orang islam yang selambe je tak puase tanpa sebarang sebab)

Tapi kite tetap disarankan besederhana...
pagi raya tu sunat pakai baju cantik2...
kalau tak mampu pakai yang baru yang lame pun boleh...
asalkan cantik, kemas, bersih, dan wangi...
juadah beraya pun nanti mesti sedap2 kan...
ditambah dengan kueh raya bermacam-macam...
hrmm...jangan sampai membazir pulak...

Tak lupe jugak dalam bergembira tu,
kite menziarahi dan mendoakan untuk orang2 yang telah tiada...
jangan dilupekan yang tengah bersedih...
ade saudara-mara atau jiran2 yang dah tak sihat tu...
mase raya ni la kite ziarah-menziarahi...
bertanya kabar, memohon maaf....
membantu ape yang patut...

Ok lah...nak sambung buat kueh raya ni...
sambil mengemas rumah...
hehe..last2 minit ni la baru nak kemas kan...

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua...
Mohon maaf andai ade tersilap kata...




1 comment:

Amy Syaquena said...

semoga ada peluang kita bertemu dengan ramadhan dan syawal lagi...amin