Saturday, 21 April 2012

Blogger has a new look!! ^ Puyuh masak ungkep

Assalamualaikum...

Hari ni macam malas nak post entry. Tadi ingat nak blokwalking je. Bukak dashboard tengok dah lain dah. Aku ke yang ketinggalan? Atau aku ada tersalah tekan? Entah la..bukak-bukak je terus dah lain. Post editor pun dah lain tau. Pening sekejap, ni pun tak abis pening lagi..huk..huk..new look lah katakan..

Tadi kawan yang aku ada cerita kat entry ni dan ni, datang lagi. Kali ni diorang beli telur ayam kampung, telur masin, puyuh, dan itik. Masa diorang datang dulu aku ada masakkan puyuh masak ungkep. Haa..tau tak masak ungkep tu camane? Kalau orang Jawa tu tau la. Ni memang masakan jawa. Namanya duduk Johor kan.

Aku pun bukan pandai sangat masak ungkep ni. Masa tu first time aku masak ungkep ni sebab diorang nak datang. Biasanya makan je yang mak mertua masak. Sedap pulak tu diorang cakap (ayat masuk bakul angkat sendiri). Biasa orang masak ungkep ni guna ayam kampung, ayam pencen atau puyuh pencen/tua. Bahan-bahannya lebih kurang macam masak rendang, tapi tak de santan.

Kawan aku ni nak mintak resepi, tapi tadi tak sempat nak tulis, so sebelum masuk kereta tadi sempat la dia pesan masukkan resepinya kat blog, nanti boleh dia baca. Aku pun tak sangka pulak dia ada baca blog aku selama ni. Segan lah pulak bile kawan yang memang kenal baca blog sendiri. Kalau tak kan yang baca blog ni kawan di alam maya je. Ok la jom tengok resepi masak ungkep ni..

pic. from google ye..

Aku tak detailkan kuantitinya, just bahan-bahan dan cara masak je..pandai-pandai lah agak-agak kuantitinya ya..hehe^^

  1. Bawang merah, bawang putih, serai, halia, lengkuas, kunyit, jintan kasar, jintan halus, ketumbar, cili padi, di blend sekali.
  2. Tumis bahan-bahan yang di blend tadi sampai pecah minyak.
  3. Masukkan puyuh/ayam
  4. Masukkan sedikit air untuk puyuh/ayam tu empuk
  5. Masukkan gula melaka dan asam keping.
  6. Garam secukup rasa.
  7. Biarkan dengan api perlahan, kacau sekali-sekali sampai puyuh/ayam empuk.
Selamat mencuba dan memasak ye..


wassalam^^




8 comments:

Eera Shera said...

sedap2..kwn sy penah masak..dia org jhr.

kena biasakan la dgn dashboard baru. ape nak buat kan

c'axoera ヅ said...

Heheheheh Internet mmg byk membantu, sebab sya belajar buat karipap pun via Internet hahahah

ieda said...

salam kenal dik ;)

Daddylicious said...

mmg tak reti dgn new look tu...

Kancil 8349 said...

siap ada resipi lagi tu...best kan kita banyak belajar dari dunia maya

Munnafendy said...

makanan org jawa ni mmg nama pelik2 tp sedap2!

ellynadyra said...

ni masakan org jawa, mak aku selslu masak time raya

IntaNBerliaN said...

sennag je nk msk ek.. kalu beli puyuh leh try ni :-)