Wednesday, 8 August 2012

Betul ke gastrik camni??

Assalamualaikum...

Layan dulu gambar hakim tengah cop coklat dalam hamper raya tu. Coklat paling sedap dan mahal okey!! Hehe...Ok la..Nak cerita pasal lain sebenarnya.

Entah kenapa rasa makin kerap dan teruk pulak sakit ni. Sebenarnya sebelum puasa lagi dah rasa sakit kat bawah tulang rusuk belah kiri ni. Sakitnya datang time tengah masak. Kalau sebelum puasa, sakit masa tengah masak tuk lunch, kalau sekarang ni time masak untuk berbuka mesti sakit. Kupas bawang ke ape2 semua kena duduk. Kalau berdiri makin lama makin sakit. Bila dah berbuka elok je pulak. Pernah aku solat maghrib terus sambung isyak dan tarawih, ok je pulak berdiri lama pun. Gastrik ke camtu? Minggu lepas dah g klinik. Cakap kat doktor sakit bawah tulang rusuk belah kiri. Dari pregnant dulu dah ada sakit2 kat tulang rusuk belah kiri. Memang tak pernah cek. Doktor suruh baring. Pastu dia tekan kat tengah2 bawah dada,kat ulu hati, rasa sakit, dia tekan dari situ sampai ke bawah tulang rusuk kiri, memang rasa sakit. Pastu dia tekan belah kanan dan bahagian lain tak sakit. Dia pun cakap gastrik ni. Blurr kejap aku dengar. Eh yeke tetiba je aku ada gastrik?? Ubat yang dia bagi dah abis pun makan, tapi masih sakit time petang2 tengah nak masak untuk berbuka. Kuatkan hati je untuk bertahan sehingga berbuka.

Tapi yang aku pernah dengar orang cakap gastrik tu rasa pedih kat ulu hati kan. Aku ni tak rasa pedih pun. Rasa sakit yang tak tau nak cakap camane. Kat bawah rusuk belah kiri. Time sakit tu memang tak larat nak berdiri, kena duduk atau baring terus baru lega sikit.


~Wassalam~


Published with Blogger-droid v2.0.4

17 comments:

Wanieys said...

hamper lg besar dr hakim hihihihi...wani alhamdulillah xder gastrik jd tak tahu gastrik tu mcm mana hihi

Kancil 8349 said...

pernah alami..lebih baik gi jumpa doktor

mamavogue said...

penah rasa dulu tapi sebelah kanan. Mak kata mungkin sebab sejuk, angin..

cuba minum air panas/milo masa sahur dan berbuka..
tapi kalau tak baik2 gak better gi check up lagi.

emma said...

Jom hakim kite share coklat tu nk?hehe..

rsnye sy pnah alami cmtu, skt tu dtg tetibe je kn, nk tarik o hembus nfs kne slow2 je, klo x mmg rs senak.

Cuba g jmp doktor pakar lak kak..

Hans said...

better check dkt doctor

Ummi Iman said...

Askm. Salam kenal ya. T.kasih singgah.

Mungkin angin. Kena rajin2 letak myk dan urut di situ. Saya dulu sakit bahagian dada belah kiri. Lps urut alhamdulillah ok.

maszull said...

assalamualaikum salina...kekadang sakit gastrik ni x semestinya pedih ulu hati tapi perut jadi mcm sebu je tapi kalau doktor dah sahkan gastrik betul la tu ...:)

BERT said...

sy dlu penah kene gak gastrik tp dah pulih bile sy mkn ubt patu jaga makan.. mkn ikut time.. terus baik smpai skg.. tp skg bulanpose.. akk ikut nsiht doktor ye.. diorg lebih arif :)) moga cepat smbuh ye

Masz Sidek said...

besarnye hamper coklat...

better g jumpa dokter lagi..

wan nurul hezrina said...

wahhh tangkap lentok sama itu ceklat..kalau gastrik makan kena jaga betul2..mcm makan sebarang ubatpun kena makan sekali ubat gastrik..baik g cek ngan doktorlah..

Hanis MY said...

mungkin angin atau sengkak perut apapun lebih baik jumpa doc

izz iizza said...

angin tu..kalau ada gastrik memang akan terasa sakit..selagi angin ada kt situ selagi tu la akan sakit jer..cer cuba makan ubat gastrik ok x..:)

iza ada gak sesekali kena camtu..makan ubat gastrik jer..dn akan beransur baik..:)

C'Jai said...

Jaga waktu makan...untuk elakkan terkena gastrik..

izan mama mia said...

saya tak tahu...tp kalau dh doktor dh sahkan...betullah tu gastrik...kn mkn ubt ler...mg dpt bertahan...

Hasrina said...

pandainya baby terus p chop cokelat yer...

takde ilmu pasal gastric ni tapi ramai cakap tu gastric so, take care and jumoa doc ok.

Nurul Husna Mohd Hassan said...

baik pergi check :)

Ahza Isma Ali said...

sy bru jumpa doktor..masalah sakit yg sama...doktor kata bhgn tulang rusuk bwh sekali dia lembut...kebiasaan org mengandung akan rasa sakit sbb kandungan menekan dn mnyebabkan bengkak...klu terkena bole sapu minyak angin/tuam..mkn ubat kurangkan bengkak...tkde apa bole bt pun...huhu...