Saturday, 4 August 2012

Cucur udang

Assalamualaikum...


Kali ni just nak share resepi. Aku buat cucur udang ni masa puasa kedua dulu, masa tu belum balik kampung lagi. Upload gambar kat fb ramai pulak kawan yang mintak resepi.


Cucur udang

Bahan-bahan:

2 cawan Tepung gandum

1/2 sudu teh Yis (mauripan)

Daun kuchai dihiris halus

Taugeh

1 sudu teh serbuk kunyit

Garam

Air sejuk (air peti ais)


Cara-cara:

Bancuh mauripan dengan sedikit air, biarkan sehingga 30 minit.

Campurkan tepung, serbuk kunyit, taugeh, daun kuchai, garam.

Bancuh bahan-bahan yang dicampurkan dengan air sejuk, tak terlalu pekat dan tak terlalu cair.

Panaskan minyak, celup senduk bulat (untuk acuan cucur) kedalam minyak panas selamat 1 minit.

Ceduk sedikit adunan tadu kedalam senduk panas, letak udang diatasnya, masulkan ke dalam minyak panas. Biarkan seketika sehingga agak2 boleh di keluarkan dari senduk, cungkil sedikit dengan sudu.

Ulang sehingga adunan habis.


Sos

Cili kering yang dikisar, bawang putih ditumbuk, gula melaka, gula, garam sikit, cuka atau asam keping, campur dalam periuk dan masak atas dapur, ikut suka nak pekat ke cair sikit ke..


First time tau aku buat cucur udang ni. Tanya umi aku resepi dan caranya. Kira ok la, jadi jugak. Awal-awal tu ingatkan tak jadi dah sebab melekat kat senduk, nak keluarkan pun susah. Tapi dah 2-3 biji lepas tu dah ok,dah tak lekat. 


Wassalam^^


Published with Blogger-droid v2.0.4

15 comments:

Nadia Elena said...

wahhh dah lama tak makan cucur udang ni.. best, best, best!!! ^_^

Sally Yatiey said...

Sedap cucur udang ni ^.^

maszull said...

assalamualaikum salina...mesti sedap cucur udang tu kan...:)

MAY said...

wah..sedapnye..kne try bt ni..em..senduk utk acuan tu yg mne?yg mcm kat kedai beger tu ke?yg dorg sll bt utk acuan bt benjo.ek??

cikeyrah said...

Adoi sedapppnye . .nyum nyum

Kancil 8349 said...

kancil tag blog nie...harap sudi sertai contest
http://kancil8349.blogspot.com/2012/08/big-contest-1st-time-saya-nak-kad-raya.html

ieda said...

macam yg selalu jual di kedai kan .. akk kalau buat cucur udang idoklah macam nie .. sedap juga dpt buat sendiri sebiji macam di kedai kan ;)

izan mama mia said...

sedapnyer cucur udang..

IntaNBerliaN said...

senang je nak buat yer/..

eita said...

sedap...nasib baik tengok malam...

Liza Razak said...

cucur udang ni juadah favourite saya kalau berbuka puasa :)

Eera Shera said...

mak sy suka la ni..sy bese2 je..pandai akak buat eh

emma said...

Sdpnye tgk cucur udang tu.. bhn2 pn simple je..

Wanieys said...

nampak sedap cucur udang tu :)

izz iizza said...

sedap ni..bulan puasa ni belum pernah lagi beli..:)