Tuesday, 19 June 2012

Al-qur'an wanita

Kenapa ada al-qur'an wanita? Apa bezanya dengan lelaki? Mula-mula tengok kat facebook ada jual al-qur'an wanita ni, pelik la jugak. Al-qur'an kan satu je yang di wahyukan Allah kepada Rasulullah s.a.w. sebagai panduan kepada umatnya. Mana ada beza lelaki dan perempuan.

Rupa-rupanya, yang dinamakan al-qur'an wanita ni, memang al-qur'an yang sama lah, cuma di belakangnya diselitkan kisah-kisah wanita dalam al-qur'an, fiqh untuk wanita yang diterangkan dalam al-qur'an, hadis-hadis berkaitan wanita, dan beberapa lagi perkara berkaitan wanita. Al-qur'an ni ada terjemahan dan juga tajwid.

Aku dah beli satu kaler biru olimpus. Ada beberapa kaler lagi antaranya pink, merah, purple. Tapi aku tak beli online pun. Adik ipar yang belikan. Ada jual kat kedai dekat dengan office tempat dia praktikal kat Bangi.

Sebenarnya bukan aku tak de al-qur'an lagi. Ada dah pun, tapi cam tertarik pulak dengan al-qur'an wanita ni. Jangan sampai al-qur'an banyak-banyak tapi jadi hiasan je sudah la ye..al-qur'an untuk dibaca dan dihayati.

Luangkan lah masa untuk membaca al-quran setiap hari, sebagaimana kita boleh luangkan masa untuk berblogging atau berFb setiap hari..^^

Peringatan untuk diri sendiri juga..yang selalu alpa untuk istiqamah.

~wassalam~

Published with Blogger-droid v2.0.4

20 comments:

IntaNBerliaN said...

ooo patutlah dinamakan al-quran wanita... a'aa betoi tu... kdg2 kita alpa utk luangkan masa dgn mengaji al quran kan...


thanks ingatkan saya...

Deq's Qienz said...

owhh cmtuh kdg2 org pgil kitab..kt kg ada org bca kitab gn yg nih la..nice sharing..tenkiiu

Nurul Husna Mohd Hassan said...

thanks ingatkan saya :)

Hilmirda Daud said...

Boleh bagi tau tak kat maner ada jual... tak nampak lagi kat sekitar sini..

teratak hati said...

Kat FB ada jual,online,cuba search kt fb 'qur'an wanita'

ieda said...

owhh .. al-quran wanita .. ye ..
akk 1st time dgr nie ;)

wan nurul hezrina said...

ooo memula baca pelik gak buakan al-Quran satu jerke...rupanya mcm2..mmg baguskan?baca Al-Quran menerangkan hati..

Masz Sidek said...

ooohh... patutlah di gelar al-quran wanita.... memang sesuai utk wanita2...

msredcheesecake said...

Memula pelk gak dengar... Baru paham...

Wanieys said...

mula2 tu pelik dgr skang ni bru faham knp dipangil Al-Quran wanita...nice sharing :)

Cik Kay Jue said...

'Luangkan lah masa untuk membaca al-quran setiap hari, sebagaimana kita boleh luangkan masa untuk berblogging atau berFb setiap hari..^^ '

suka ayat ni.. nak boleh? hehe..

ckj baru tau ada Al-Quran... macam best je.. :)

Arina Shamsul said...

ooo..hehehe..terkezut juga tengok tajuk tadi..hihi..

eita said...

1st time dengar al quran wanita...
bagusnyer

anamizu kaito said...

owhhh.. terkejut gak ana bace tajuk mule2..hehe



TQ share ni.. ana baru tau ni :)




luv,
cik ana

Yumida said...

mesej yg bgs sis..moga diri ini sntiasa beringat..
1st time sy tgk quran camni...baru tahu...

izzah said...

bestnya kalau dpt satu quran ni yek..lengkap dgn fiqh utk wanita skali...mmg terbaik n smua wanita kna ada n baca...

HeNRieTTa JoSe said...

ooo cmtu...rietta pk apa bedanya tadi...heran juga....sepatutnya sama jew kan...


PSSS....rietta dah upload picta origami yang dan jadi monster....huhuhu....

Kancil 8349 said...

terima kasih...baru tahu...

shikin noreha said...

boleh taw tak bangi dekat area mana ? memang nak cari al quran ni.

Si ChanteQ said...

assalamualaikum...

sy pada mulanya memang berminat nak beli al quran wanita ni..ramai dah org jual kat fb..

cuma nya sy nak kepastian je adakah al quran wanita ni ada kelulusan KDN kita.. sbb al quran ni dr negara luar indonesia kan..

maaf ya.. cuma bertanya...

terima kasih...