Friday, 1 June 2012

Mandikan baby dengan air sejuk?

Assalamualaikum...

Betul ke kalau mandikan baby dengan air sejuk nanti badan dia kuat? Air sejuk tu maksudnya air paip la, yang tak ditambah air panas. Biasa kan baby baru lahir dimandikan air suam.Tapi ada orang cakap mandikan bayi dengan air sejuk je, biar badan dia kuat sikit. Kawan aku pun anak dia baru sebulan lebih dia dah biasakan mandi dengan air paip.

Aku pun try la mandikan Hakim dengan air sejuk. Masa tu dia dah 3 bulan lebih. Mula-mula tu masuk je kaki dia dalam besen berisi air tu dia nangis terus. Angkat dan masuk lagi dia nangis. Kelakar pun ada tengok dia nangis, kesian pun ada. Pastu biasakan basuh punggung dia kat sinki. Mula-mula pun dia nangis-nangis sikit. Pastu dah 3 - 4 kali dia dah macam suka pulak duk dalam sinki tu.

Pastu bila mandikan air sejuk, dia nangis jugak sikit-sikit, aku pujuk-pujuk sikit. Lama-lama, dia dah tak nangis. Tapi dia dah tak reti nak bengkokkan kaki dia. Takut sejuk. Masa nak basuh belakang badan dia, kaki dia luruskan je tak bagi lutut dia masuk dalam air. Tapi bile basuh bahagia depan pulak kan dudukkan dia dalam tu, masuk jugak semua  badan dia dalam air. Sekarang dah ok la, dah tak nagis, boleh main tepuk-tepuk air lagi. Cuma kalau mandikan pagi awal sangat, baru guna air suam sikit.


Betul ke mandikan air sejuk boleh kuatkan badan bayi? Aku tengok sama je kot. Baby lagi kan..nak kuat camane lagi. Tapi memang kesian tengok dia masa awal-awal mandikan dia dengan air sejuk. Atuk dia pun tak bagi, suruh guna air suam je.



wassalam^^

22 comments:

mamavogue said...

Insya Allah tulang baby cepat keras, badan baby tegap skit.. mak mertua pun marah tapi belah mamavogue kami sume mandi air biase je. Hakim pun dari kecik mandi air paip je..

CikMai said...

Mai takde anak lg tapi ade pengalaman jaga anak buah... mmg bg air sejuk je :)

izan mama mia said...

saya mandikan mia... ngan air suam masa kecik2 jer..masuk 3 bulan air sejuk jer...tapi mia mmg suka mandi..tak nangis

fierul said...

saya dulu ada adik beradik yang memang dari kcil sampai kebesar mandi air suam , bila blik kmpung mndi air sjuk trus dmm ..

hehehe badan orang yang mandi air sejuk dari kecil lbih kuat dari bdan orang yang mandi air suam .. :)

Yumida said...

comei nyer hakim...
hmmm..x pasti jgk sis..sllu tgk akak ipar campo ngn air panas sket...tp bby tetap nangis...

Norzie hany said...

Salam kenal.
Dah lama tak mandikan baby.

IntaNBerliaN said...

sy pun xpasti psl ni.. tp pnh dgr la..

Pondok Usang said...

owh.. baru tau.. ape kate kite tanya org lama.. =)

anamizu kaito said...

alolo tomeynye hakim.. tp mmg pnh gak makcik2 ckp kalo mndikan dgn air paip, kire agak kuat skitla antibodi tu..hehe




luv,
cik ana

Cik Yatt said...

wah info baru nie...hee..bole la gunekan nnt..

izan mama mia said...

hai...

eita said...

takde baby jadi tak tahu lah macamana nye..

msredcheesecake said...

Ntahla... Cam sama je.... Cuma org kata kalau cepat ajar bby mandi air sejuk cepatlah dia pandai mandi air sejuk.... Senang sket....

Yana Libra said...

ooo..br tau la~

Bitt (double IS) said...

2nd baby saya pon memang mandi air sejuk sampai sekarang..so no hal kalau pergi tempat yg tiada hot water...tapi yg 1st tu memang mandi air panas semata..sengsara! ahahahhaa comelnya la hai baby u

Eera Shera said...

oh xpe ek bg baby mandi air sejuk..nnt dia gigil2 kesian hehe..

Catzer Catz said...

Sy anak baru nak masuk 3 bln still mandikan dengan air suam..erm pasal tulang kuat tu tak pasti sbb sume pun depend pada pemakanan ibu semasa mengandung..sy plan mmg nak mandikan air suam sampai dia beso skit. Mandi air suam ni pada sy baguih hilangkan lenguh2 dan melegakan urat2 bayi sbb lama baring/tido..sian plak nak bg dia mandi air sejuk kecik2 gini..heheh

fz said...

anak sy da nak masuk 11bln .. still mandi air auam .. dan berstokin .. kalau mandi air sejuk kompom pastu idung die leleh hingus .. die mmg tak tahan sejuk .. cian die .. tuk kuatkan tulang anak bg laa susu badan yank .. insyaAllah kuat .. kecian baby tau mandi air sejuk .. dorg kan kecik lagik ..

Unknown said...

Xbaik mandikan air sejuk pada bayi.kesannya blh dilihat bila sudah dewasa.mudah masuk angin dan sakit tulang.sesiapa yg ada mslh sakit tulang cuba tnya pd emak masing2 seawal bila anda dimandikan dgn air sejuk..

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Vale Tan said...

Slh satu lg bayi akan terdedah kpd risiko hipotermia dan blh menyebabkn kematian

Vale Tan said...

Slh satu lg bayi akan terdedah kpd risiko hipotermia dan blh menyebabkn kematian