Thursday, 14 June 2012

check up for 6th month...160gram jer??

Assalamualaikum...

Hari ni pergi check up Hakim untuk 6 bulan. Timbang dia tadi, baru 5.68 kg. Bulan lepas 5.52 kg. Naik 160 gram sahaja tau. Cam tak percaya je..tapi tu la hakikatnya. Sedih la camni. Budak lain dah 6 bulan ada dah 10 kg kot. Jadi graf pembesaran dia dari duduk kat atas line kuning, sekarang dah masuk dalam area kuning dah.

menunggu di KK tadi...ramai orang..dah tertidur Hakim

Sebenarnya sejak dia kurang berat masa 4 bulan dulu, aku dah risau, jadi dah start bagi dia makan. Tapi masa tu sikit-sikit je, bagi jus buah. Dah 5 bulan bagi nasi, sayur, ikan yang dikisar dan ditapis. Masa 5 bulan tengok ada perubahan sikit sebab naik 500 gram. Tapi dah 6 bulan naik 160 gram je ni. Wahahaha...sedih betul la.

Jadi aku memang tak melaksanakan exclusive breastfeeding la. Exclusive breastfeeding tu maksudnya bayi hanya diberi susu ibu sejak lahir hingga umur genap 6 bulan. Sejak Hakim tak cukup berat, ramai la termasuk umi aku kat kampung dan mak dan abah mertua kat sini, suruh bagi susu formula. Diorang cakap susu badan je tak cukup. Aku bukan tak kesian kat Hakim, bukan nak jadi kejam, tapi memang tak sanggup nak bagi FM kat dia. Tu yang aku bagi nasi je tu, walaupun dia belum cukup 6 bulan. Daripada bagi FM tu baik la aku bagi nasi.

Aku ada baca dalam buku Panduan Penyusuan Susu Ibu, antara panduan untuk memantau tumbesaran bayi:

- Setiap bayi membesar mengikut kadarnya sendiri.
- berat bayi akan meningkat sekali ganda daripada berat lahirapabila berusia 5 bulan.
- Menjelang 12 bulan, berat badannya harus meningkat 3 kali ganda daripada berat lahir dan panjangnya 1 1/2 kali ganda daripada panjang lahir.
- Mengawasi pembesaran dan tumbesaran anak adalah penting untuk mengetahui samada anak sihat dan mendapat susu atau makanan yang secukupnya.

Berat Hakim masa lahir 3.05 kg, masa 5 bulan 5.52 kg. Tak sampai sekali ganda pun kan??


wassalam^^

11 comments:

IntaNBerliaN said...

bila berat ank xcukup.. mmg kita risau sgt2 kan...

Nurul Husna Mohd Hassan said...

sedapnya dia tido... :)

CikMai said...

semoga hakim cepat membesar :)

mamavogue said...

awak kena positif ye. jangan susah ati, teruskan usaha menyusukan hakim. yang penting hakim sehat :)

Deq's Qienz said...

xper..ank kak sy pon cmtuh..jgn isau yg pntig dia sihat

Deq's Qienz said...

xper..ank kak sy pon cmtuh..jgn isau yg pntig dia sihat

~Sweet Honesty~ said...

makin membesar, makin aktif, makin susah nk naik badan tu kak..mungkin la

nn lylyn said...

info bagus ni..timba ilmu awal2 =) sy lom de anak

sy dh follow =)follow sy blk ek tq

Yumida said...

moga berat bdn hakim bertambah..makan byk2 ye dik..risau dh mama tu...

izan mama mia said...

mg makin besar makin stabil beratnya,...riso gak kan...

Tihara said...

oh cute nya baby :)