Wednesday, 19 October 2011

ada ke lelaki suka shopping...??

Assalamualaikum....

Ade ke lelaki suka shopping..?tak de..?bukan la maksudnye lelaki tak suke shopping langsung, tapi caranye lain la dengan perempuan bershopping. Lelaki bile nak beli barang yang dia nak dia akan terus pergi kat tempat yang dia nak beli tu, tengok 2-3 jenis, pilih, then terus bayar dan balik.

Kalau perempuan pulak tak de nye macam tu, nak beli t-shirt sehelai pun mesti kene pegi paling kurang 2-3 kedai, dah masuk satu kedai tu mesti tengok semua t-shirt yang ade kat dalam tu, nak pilih pun punye susah, mule2 dah berkenan, tapi tak terus amik, tengok yang lain pulak, last2 sendiri pening nak yang mane, tengok2 yang mule2 tadi jugak yang dipilih. Macam2 la lagi ragam perempuan bershopping.

Sebab tu la bile suami isteri bershopping same2 kadang2 boleh gaduh jadinye. Kalau yang belum kawin tu, mesti ade yang dating tu sambil shopping kan...mase couple boleh la lagi si lelaki tu ikutkan je...bile dah kawin macam2 la nanti yang keluar dari mulut dia.

google image

Dr. Davis Lewis, psikologi dari London, mendapati kebanyakan masa yang diambil oleh orang lelaki untuk membeli belah di kompleks ialah 30 minit sahaja. Jika lebih daripada masa ini menyebabkan dia letih dan jika terpaksa meneruskan akan menambahkan tekanan dalam dirinya. Sebaliknya bagi kebanyakan wanita, membeli belah adalah aktiviti berkala yang amat menyeronokkan, boleh mengurangkan tekanan harian dan boleh menambahkan keceriaan dalam dirinya. - Sumber: Majalah Anis, 'Shopping: Suami Stress, Isteri Ceria' oleh Pak Uteh (Perunding Motivasi Kekeluargaan).

Haa..korang setuju tak dengan kenyataan kat atas tu..?Bagi aku memang betul pun. Kalau dah boring duk rumah je mesti nak je pegi shopping. Kadang2 tu tak tau nak beli ape, saje2 je ajak encik suami pegi shopping kompleks. Kadang2 tu cari la alasan nak beli ape2 yang dah abis kat rumah ke, ade sale ke. Yang encik apis pulak mesti ade mase dia malas tu ade la dia buat muke lain je...tapi last2 dia ikutkan je. Pastu tengah shopping tu bile lame sikit je aku belek2 mule la kuar macam2 dari mulut dia tu. Dia memang suka membebel, tapi aku buat tak tau je, last2 dia ikutkan je la.

Hehe..kadang kesian lak kat dia kena ikut kite je kan. Ala bukan buat ape pun, kalau pilih lame2 tu kan sebab nak tengok mane yang ok, bandingkan harga, baru puas hati beli. Kadang2 nak amek ati dia, konon2 nak cari barang tuk dia cam baju or seluar, tapi sebab dia sendiri malas nak tengok n pilih dah tak beli pun. Dia sendiri la yang rugi kan.

Sebenarnye ape yang penting kena tolak ansur dan fahami pasangan kita. Lelaki dan perempuan kan memang berbeza. Kena pandai menjadikan perbezaan tu sebagai pelengkap diri masing2. Lelaki kenalah faham perempuan memang camtu. Tu pun tuk kebaikan bersama gak bile bershopping, kena pilih yang sesuai, harga yang berpatutan, baru la tak rugi duit je beli, duit suami gak kan. Perempuan pun kena paham2 la bile dah lame2 sangat tu, memang nak kena stop dulu, ajak suami g makan ke, pegi kedai yang jual barang2 yang dia suka tengok ke, baru la dapat ceriakan balik suasana shopping tu. Elakkan dari terjadinya suasana masam muka, gaduh2, dan stress.

Tapi apis tu tak de la sampai stress, dia memang seorang yang sabar (dengan kerenah aku ^^), walaupun dia suka membebel. Ok, selamat bershopping bersama pasangan korang...enjoy shopping...jangan sampai stress...>__<

~Wassalam~

3 comments:

suri solehah said...

kalau akak ngan suami pulak terbalik..suami akak lebih lama membeleknya..kadang tu geram jugak rasa duk tunggu dia memilih...huhu

Bilal binti Robah said...

seriously ada lelaki yg sgt cerewet.
cerewet dari perempuan.
damn sgt stress jumpa manusia begini.
haha

teratak hati said...

owh..ade jgak ek lelaki yg cerewet ble shopping..:)