Monday, 31 October 2011

Cerita hari sabtu...

Assalamualaikum...

Hye semua...sihat ke..? Dua hari tak post entry, tak de kesempatan, hari ni pun dah petang2 ni baru dapat menaip. Hari sabtu aku pegi Melaka sebab ada jemputan kawin. Sebenarnya sebab nak jumpe umi dan abah aku yang pegi jemputan tu, sebab dah lama tak balik Pahang. Raya Haji ni pun mungkin tak balik sebab dah 9 bulan masa tu, semua risau takut ada ape2 tengah jalan nanti susah pulak. Sedihnya tak dapat balik kampung.

Kebetulan ayah su dan mak su aku dari Kelantan nak pegi jemputan kawin tu. Diorang pun ajak la umi dan abah aku pegi sekali. Dari Kelantan ke Melaka lalu KL memang lalu Kuala Lipis (kampung aku). Jemputan tu dari sepupu umi dan ayah su aku yang duduk Melaka, anak dia kawin. Mesti korang pening kan aku ni orang Pahang ke Kelantan. Umi aku orang Kelantan, abah orang Pahang, aku lahir kat Kelantan, tapi membesar dari kecik lagi kat Pahang. Dan sekarang dah kawin ngan orang Johor, so duduk Johor la pulak.

Umi aku siap bawakkan barang-barang persediaan untuk aku nak besalin nanti. Terharu betul, siap jahitkan kain barut tuk baby dan aku sekali, buatkan tilam baby, bantal peluk 2 biji, bantal kecik 2 biji. Tak ketinggalan kayu dan buah manjakani tuk rebus, minum mase pantang nanti. Macam2 lagi la barang2 tuk pantang ni. Aku tak tau ape2 pun sebab tak pernah tengok orang berpantang. Abah aku pulak dah siap buatkan air solat hajat dan air selusuh. Takut pulak aku tengok. Bukan takut tengok air selusuh tu, takut pikirkan camane la nak menghadapi saat-saat nak bersalin nanti. Umi pun banyak la bagi pesanan-pesanan berguna untuk menghadapi masa bersalin nanti. Semoga Allah permudahkan segalanya untuk aku nanti...amin...

Sebelum pegi kenduri kawin tu Sempat la jalan-jalan jap kat Dataran Pahlawan, area Kota A-Famosa tu. Tapi tak sempat bergambar pun. Tak dapat la nak masukkan gambar dalam entry ni. Nak naik menara keris taming sari yang berpusing tu lagi la tak sempat, ramai tu orang beratur tunggu giliran. Aku ni memang tak penah pegi Melaka pun. Kali ni pegi tak sempat jalan2 sangat, lain kali la nampaknye pegi Melaka lagi.

Lepas jalan2 kejap tu, pegi kenduri kawin kat dewan Hang lekir, Tanjung Keling. Makan-makan dan beramah mesra ngan sedara mara yang ada kat situ. Pastu umi, abah, ayah su, dan mak su aku terus bertolak balik sebab diorang dah datang dari hari Jumaat lagi. Aku ngan encik suami pulak singgah rumah Kak Da, sepupu aku, anak ayah su, dia memang duk Melaka. Kejap je singgah, dalam pukul 5.30 tu ingat nak balik dah, tapi kawan aku pulak ajak singgah rumah dia.

Aku pun ajak encik suami singgah rumah kawan aku tu. Aku kawan ngan diorang ni mase keja kat Putrajaya dulu. Sewa serumah. Diorang ni 3 orang adik-beradik sebenarnye. Mase kat Putrajaya tu banyak kali jugak bertukar-tukar housemate, dan diorang ni la housemate paling best penah aku jumpe. Tak sangka dapat jumpe diorang lagi, walaupun tak dapat singgah rumah, dapat jumpe kat hospital je sebab diorang melawat ayah diorang masuk wad. Sempat la aku melawat sekali. Pastu kitorang pegi makan sambil tu bertukar-tukar cerita. Tak dapat jumpe lama, sebab dah malam pun mase tu, dalam pukul 8.30 aku dan suami bertolak balik Johor. Pukul 11 sampai rumah, dah kepenatan sangat, mandi, solat, then terus tidur.

Tu la cerita hari sabtu aku. Tak dapat online hari sabtu, so buat la entry mengarut cerita hari sabtu ni pada hari isnin ni. Memang mengarut pun kan, korang pun mesti malas nak baca. Ok la stop dulu....^__^

~Wassalam~

2 comments:

Miss Purple Ungu said...

x lama lagi dah due date nya
take care ye :)

teratak hati said...

InsyaAllah...doakan semua selamat ye..:)