Friday, 6 July 2012

Menu berbuka>biasa-biasa je..

Assalamualaikum...

Alhamdulillah setelah lama tak berpuasa, apetah lagi berpuasa sunat, semalam dapat jugak brpuasa sunat. Ingatkan aku dan encik apis je puasa kat rumah ni, rupanya adik ipar, dek na, pun puasa. Tapi my MIL and FIL, dan adik ipar yang lain tak puasa. Jadi tengahari aku masakkan jugak la. Sebab dah memang aku la tukang masak kat rumah ni kalau hari kerja. My MIL kerja, jaga kedai. Kalau aku tak masak kang my FIL balik tengahari nak makan apa. So, tengahari goreng ikan je, dan sayur kangkung.

Jadi petang duk pikir jugak nak berbuka, nak masak apa. Lauk tengahari banyak lagi. Jadi, just topup je la sikit. Aku pun masak la sambal kentang+daging burger+ikan bilis ni. Encik apis kalau masak sambal merah memang dia suka sangat. Dek na pulak nak berbuka dengan bubur Yan yang aku pernah cerita kat sini. Aku kirim kat dia belikan ayam goreng je buat tambah lauk.


Sambal kentang+daging burger+ikan bilis

Plus ayam goreng, penuh pinggan^^

Air sirap nampak biasa je..tapi inilah kegemaran encik apis^^
Air sirap tu memang ada kisah kelakar. Encik apis kan kerja penat. Kalau bulan ramadhan tu, puasa tetap puasa, kerja tetap kerja. Kadang-kadang angkat buah sawit, kalau kat stor pulak, angkat macam-macam, simen dan sebagainya. Ada orang tengok dia kerja orang cakap dia tak puasa sebab kerja berat cam tu. Tapi encik apis cakap diorang lagi teruk, kerja bawak lori je pun, macam penat sangat sampai tak boleh puasa, siap ada air bungkus, gantung dalam lori, time bulan ramadhan ni tau, siang-siang hari.

Kalau time panas terik tu, memang encik apis cakap camni, kalau dapat air sirap ais ni memang sedap la. My MIL pernah cerita, encik apis balik tengahari terus buat air sirap satu jag, letak dalam freezer siap-siap untuk berbuka. Sebab sebelum tu masa kerja nampak orang bawak air sirap bungkus, lelaki dan melayu okey..geram je dia tengok. Hrmm...pikir lah sendiri...^^


wassalam^^

13 comments:

cik fadh said...

mcm ni pown da selera tgok kak..huhu

Hasrina said...

Kegemaran tu sambal kentang dan ikan bilis. bersama daging burger tak pernah try lagi

~eMma InsYiraH~ said...

xpenah lg buat sambal kentang+bilis letak daging bege tu.. xnk tepek resipi ke kak ;-)

Kakzakie said...

Kakak teringin nak buat sambal kentan itulah sebab tak pernah buat lagi..

Cik Kay Jue said...

kalau da puasa memang semua benda nampak sedap..

Eera Shera said...

oh daging beger boleh buat sambil ek.

aish tak tau nak ckp apa bila ada laki dtg bulan bila bulan pose. org mati je tak pose. mayat hidup la tu. zombie? hehe

Wanieys said...

wah lauk penuh pinggan...air sirap minum sejuk2 nyaman jer tekak ni hihihi

izz iizza said...

memang sedap berbuka nga iar sirap..sy pun suka..:)

selamat berpuasa..:)

izz iizza said...

*adeh tunggang langgang perkataan..atas tu ngan air sirap..^_^

izan mama mia said...

time puasa, air kosong terasa manis..hihi

IntaNBerliaN said...

xpnh lg buat sambal letak daging beger...

Che Rosliza Che mat said...

Emmm sedapnya....

9n0L4 said...

mak oiii, pelbagai jenis kumpulan zat mknn. hehe.